


GEZOCHT: Deelnemers/belangstellenden voor een PILOT Hybridisering met maximaal 3 referentieschepen (eerste intersse peiling tot 1 juni 2025)
Met maximaal drie pilotschepen die worden voorzien van een hybride aandrijving (toevoeging elektromotor/accu en bijbehorende componenten), willen we praktijkervaring opdoen vanuit het schip en de laadinfra.
Met een Pilot in Zuid Holland willen we de volgende informatie inwinnen/leren uit de praktijk:
– Laten zien dat de kleinere schepen kunnen vergroenen door uitbreiding met elektrificatie op specifieke trajecten
– Hoe de laadinfrastructuur locaties de opschaling bevorderen
– Meer inzicht krijgen met betrokkenen over de praktijkhaalbaarheid (TCO)
De implementatie hangt af van diverse factoren. De uiteindelijke investeringskosten zijn o.a. afhankelijk van de situatie aan boord en het operationele (vaarprofiel). Is er voldoende installatieruimte, de staat van elektrotechnische installatie en de bereidheid om, ook onder gunstige subsidievoorwaarden te willen investeren in een toekomstbestendige zero-emissie aandrijving.
- Insteek scheepsklassen CEMT I,II en III Insteek operationeel profiel (prio Schie en Gouwe)
- Belangstellingsregistratie: eerste DL 1 juni 2025, uitvoering en start Pilot verwacht januari 2026
laat het even weten via een telefoontje bij een van de u bekende contactpersonen 😉 en stuur stuur aub een mail naar info@refitalliantiebinnenvaart.nl en
=========================
ACHTERGROND:
Project hybridisering binnenvaart Zuid Holland
De Refit Alliantie kijkt praktisch met betrokken stakeholders naar verduurzaming van de binnenvaart en daarmee logistieke ketens. In samenwerking met vele betrokken stakeholders, gebaseerd op eerder uitgevoerd onderzoek, is gekeken naar het verduurzamen van de allerkleinsten vaak oudere schepen in Zuid Holland op o.a. de Schie en de Gouwe.
Waarom?
Deze kleine schepen CEMT I,II en III zijn van het allergrootste belang voor:
- het huidige en toekomstige bedienen van de haarvaten van onze infrastructuur;
- realiseren van bouw- en infraprojecten maar ook afvoer van materiaal/afval
- het verder benutten van de nog aanwezige logistieke capaciteit op het water
Vanuit de Refit Alliantie is een blauwdruk in ontwikkeling voor het ontwerp van een hybride uitbreiding op de bestaande voortstuwing.
Hierbij laten we de bestaande aandrijving in takt en breiden deze uit met een elektrische mogelijkheid om schoon maar ook stil te varen.
Hiermee wordt in principe het
schoonste vervoer mogelijk (geen CO2 geen Stikstof geen fijnstof) ook langs en door nul-emissie zones. Hiernaast wordt gekeken naar de positionering van de nog niet aanwezige wallaadinfrastructuur maar houden we de mogelijkheid
over om bij te laden op de hoofdmotor.
De Provincie Zuid-Holland zet in op brede welvaart, met duurzaamheid en innovatie als kern. In het kader van de energietransitie in het haven-industrieel complex is verduurzaming van het goederenvervoer essentieel, mede vanwege de centrale logistieke rol van Zuid-Holland. Elektrificatie van de binnenvaart – vooral van kleinere schepen tot CEMT-klasse III – biedt kansen om emissies te reduceren en bij te dragen aan een modal shift en nul-emissiezones. Met een positieve impact op de CO2 uitstoot verwachten we dat de relevantie van fijnstof en stikstof emissie groot is op bijvoorbeeld bouw- en infraprojecten waar grondstoffen en materiaal wordt aan- en afgevoerd. Nu al investeren bouw- en transportondernemingen steeds vaker in zero-emissie werkplaats en wegtransportwegmaterieel.
Onderzoek toont aan dat (gedeeltelijk) zero-emissie varen via elektrificatie technisch haalbaar is op specifieke trajecten, maar economisch nog niet rendabel. De haalbaarheid verbetert echter wanneer de onrendabele top deels wordt gesubsidieerd. Een praktische oplossing is een hybride retrofit, waarbij elektrische voortstuwing wordt toegevoegd aan bestaande dieselmotoren, gecombineerd met wal-laadinfrastructuur.
De provincie wil het gebruik van provinciale vaarwegen voor duurzaam transport stimuleren en overweegt hiervoor beleidsmaatregelen in te zetten voor een Pilot als een mogelijke opschalingsfase hierna.